Spring til indhold
Home

Nyhed

AAU-studerende skal udvikle et mere inkluderende samfund, hvor alle kan være med

Lagt online: 18.11.2024

Nyt samarbejde mellem Aalborg Universitet og Bevica Fonden skal støtte studerende i at skabe produkter og løsninger, som giver værdi for alle – også mennesker med handicap og funktionsnedsættelse.

Nyhed

AAU-studerende skal udvikle et mere inkluderende samfund, hvor alle kan være med

Lagt online: 18.11.2024

Nyt samarbejde mellem Aalborg Universitet og Bevica Fonden skal støtte studerende i at skabe produkter og løsninger, som giver værdi for alle – også mennesker med handicap og funktionsnedsættelse.

Af Torben Haugaard Jensen, AAU Kommunikation og Public Affairs. Foto: Lars Horn

Alle skal kunne gå på universitetet – uanset om de har en diagnose eller sidder i kørestol.

Det er baggrunden for et nyt samarbejde mellem Aalborg Universitet og Bevica Fonden, som skal integrere Universelt Design i undervisningen på AAU.

Universelt Design handler om at udvikle produkter og løsninger, der tilgodeser alle mennesker uden at tage særlige hensyn - for eksempel en indgang i et hus, som er udformet til både gående og kørestolsbrugere.

Universielt Design er en vigtig ting at lære vores studerende, som står på tærsklen til at udvikle fremtiden produkter og løsninger.

Mads Bang, innovationsdirektør, Aalborg Universitet

Projektet skal klæde udvalgte AAU-undervisere på til at støtte studerende på tværs af universitetet i at udvikle løsninger og produkter, der skaber værdi for alle mennesker.

Helt konkret skal de studerende i løbet af den treårige projektperiode udvikle ideer til et studiemiljø med plads til mennesker med fysiske, mentale og sociale udfordringer, uden at der tages særhensyn til disse mennesker.

Mads Bang, innovationsdirektør på AAU, glæder sig over muligheden for at integrere Universelt Design i undervisningen.

”Universielt Design er en vigtig ting at lære vores studerende, som står på tærsklen til at udvikle fremtiden produkter og løsninger. Der er så mange steder, hvor vi kan gøre tingene meget bedre og være meget mere inkluderende, hvis vi bare tænker det ind fra starten. Jeg er specielt glad for, at vi med dette projekt også får mulighed for at præge nogle af vores nye iværksættere,” siger Mads Bang.

Skal styrke inklusion og tilgængelighed

Projektet, som bidrager til FN’s verdensmål ”Leave No One Behind” (LNOB), er et led i Bevica Fondens strategi om at fremme forskning og uddannelse i Universelt Design på de danske uddannelsesinstitutioner.

Det handler om at sikre et ligeværdigt og ligestillet samfund, som ikke udelukker marginaliserede befolkningsgrupper, siger fondens direktør Marianne Kofoed.

"Universelt design er nøglen til at skabe inkluderende løsninger, der tager højde for mangfoldigheden i vores samfund. Ved at integrere Universelt Design og LNOB-agendaen som grundpræmis i AAU’s undervisning sikrer vi, at fremtidens kandidater er rustet til at skabe løsninger, der fremmer inklusion og tilgængelighed for alle i samfundet.”

Bevica Fondens forskernetværk og erfaringer fra blandt andet et partnerskab med DTU skal sikre et solidt vidensgrundlag, som AAU kan arbejde videre med.

En forpligtigelse for AAU

På Aalborg Universitet forskes der allerede i Universelt Design, eksempelvis inden for områderne arkitektur og byggeri.

Den viden kommer nu i spil, når de studerende inden for temarammen ”Det universelt designede studiemiljø” skal arbejde med cases, der kan gøre byrum og bygninger mere tilgængelige for alle. Det gælder for eksempel det fysiske og digitale studiemiljø på AAU og Aalborg som studieby.

Temarammen er aktuel, fordi de danske universiteter får flere og flere studerende med fysiske, mentale og sociale udfordringer.

Og det har universiteterne en forpligtigelse til at forholde sig til, siger Marie Fallgaard Mortensen, der er chef for AAU Studenterentreprenørskab.

”Som uddannelsesinstitution er vi forpligtet af Leave No One Behind-dagsordenen til at finde ud af, hvordan vi rummer forskellige målgrupper nu og i fremtiden. Samarbejdet med Bivica Fonden vil styrke både de studerende, underviserne og AAU som helhed, fordi vi får langt mere praksisbaseret viden om, hvordan vi kan arbejde med disse udfordringer i årene fremover.”

Fakta om projektet

  • Projektet løber i perioden 2024-2027
  • Bevica Fonden støtter projektet med en bevilling på 5.140.000 kr.
  • Projektet involverer otte uddannelser fordelt på AAU’s fire fakulteter.
  • I projektet er der afsat midler til at hjælpe studerende, som ønsker at starte egen virksomhed baseret på Universelt Design.
  • Projektet forløber i fire faser: 1) Opbygning af projektorganisationen og indsamling af viden, 2) udvikling af modeller og undervisning, der integrerer Universelt Design og entreprenørskab i AAU’s PBL-model, 3) løbende tests og evalueringer, og 4) indsamling af erfaringer og resultater, som skal danne grundlag for en afsluttende evaluering og eventuel videre udbredelse af projektet på AAU.
  • AAU Studenterentreprenørskab er projektleder og stiller medarbejdere, værksteder og labs til rådighed for de studerende i AAU Innovate-bygningen.

Kontakt

Marie Fallgaard Mortensen, chef for AAU Studenterentreprenørskab, Aalborg Universitet, e-mail: mf@adm.aau.dk 

Marianne Kofoed, direktør, Bevica Fonden, e-mail: mko@bevica.dk 

Relaterede nyheder